Tuesday, April 14, 2009

trik kapitalis!!!

tahukah kamu bahawa untuk kamu berjaya dalam perniagaan,
kamu seharusnya mengambil muka tua sebagai line up!

kata kunci nya "muka tua"

maksud aku begini.

kamu berniaga atas satu bentuk perniagaan forward payment.

contoh : men"supply" makanan sejok beku kepada peniaga kecil.
macam kau supply bahan mentah berger kepada mat motor
yang ingin berubah kepada mat kereta.
daripada naik lc135 kepada rb25dett.


situasi sebenar:
mana lah ada mat motor ni nak ada duit nak start meniaga.
lu ada duit.
in others word lu act as capitalist.
lu collect budak budak ni,
lu supply barang, suroh dorang meniaga.
cukop jam lu ambik collektion.
paham.

kalau paham aku kontinue.

kalau aku sebutkan rantaiannya...
mamat kapitalis ini di tengah tengah.

"apa kena mengena dengan muka tua"

haaa....

untuk pengetahuan kau...

mamat supply ini akan
meletakkan cagaran bond atau duit untuk
dapatkan aliran barang.
kalau lu gengster hongkong...lu akan cagar tangan. ini real.

aliran barang/item flow.

bukan tunai/cash.

muka tua ini akan digunakan untuk
1- melengahkan masa pembayaran kepada pembekal.
(sogok/dangdut/lepak dll)
2- memastikan mat motor ni tak curik barang.
(muka tua ni biasa dengan xxxxxxxxxxxxxxx)


kau paham sekarang.


kan contoh awal tadi meniaga berger.
takkan brader umor 45 datang offer kat mat motor,
"eh dik, awak nak jual berger tak, abang sponsor barang"
"abang dah tua, takkan nak jual berger"
"abang kasik komisen"
"lagi bagos dari asik setting ejos kat takim sentol"


(soalan untuk mat motor tegar : takim tu area sentol ke chubadak)


dan konsep ni boleh digunakan untuk asas perniagaan lain.
hampir sama dengan konsep franchaise, tetapi ni lokal.


kalau kau pernah perasan : kedai motor satu nama tapi banyak cawangan,
kedai mamak satu nama tapi banyak cawangan, bukan semua dia punya.


oh ya...
muka tua ni sebenarnya ada yang free lance.
mereka di hired dari multiple company untuk mewayang kan diri sahaja.
motif yang sama : lengahkan bayaran.

bukan semua yang meniaga ni banyak modal pusingan. banyak pusing ayat ada la...

kalau kau tak paham atau ada kemuskilan ... reply...

aku berkongsi sedikit pengetahuan aku tentang perniagaan.


now you know some thing.
be happy.
learn something, instead blogging for nothing.
ber syukur.

dah,
pergi kedai mamak.
order roti nan sama ayam tandoori.
reward your self.
eh...cek dulu kuku mamak tu.
macam sial.

2 comments:

sweet.heart.breaker said...

kan sini mamak takde, bangla. dorang pun gune care gini kot. lain-lain kafe, tp sume bangla. same bangsa same citarasa.


p/s: benci bangla gatal.

razakabbas said...

berusaha utk phm!!tp aku blajar satu bnda..aku dpt tau yg aku mmg susah nk phm bab2 bisnes!!