Thursday, October 30, 2008

takde sebab bhg 5

tadi malam tengok "style star"
angelina jolie mat...
bukan sebarang joli.
gila siak, compilation grammy/red carpet dress.
stim abesss.

nasib baik bukan lahir area merlimau,
kalau tak ingat dah dapat "tan sri angie"

kalau lahir sini umie aida nak letak mana?
apa la...
pesanan untuk umie aida :
1- sila jaga berat badan dan penampilan.
2- ambil lagi anak angkat
3- two piece leather please

Wednesday, October 29, 2008

takde sebab bhg 4

paper ni ari ada cerita pasal kes ragut kat dataran tu,
and one good samaritan loss, in in chasing drama.

apa yang saya katakan;
do i dare to do the same!!!
helping each other in pulse mode,
to a complete stranger,
that the spirit.

me still in aware mode.

teringat sekitar 2001, somebody approach me,
saying he wanted some money to get back to kelantan,
buakan mat pau atau orang jahat (attire wise)
jumpa pun time interview kat bangunan mara tepi sogo,
dompet dia kena curik.

aku pun dalam keadaan mode total sedar.
aku offer dia apa yang ada dalam dompet,
dia terkejut, aku reda, dia lebih memerlukan.
aku total ada rm50.
dia cakap terpulang pada aku nak kasik pinjam berapa.
aku tanya tiket balik kelantan sama dia dah makan ke belum.
aku pun kasik rm30 (kot?)
serta alamat aku kalau dia nak pulangkan...

next 2 week i get poslaju and wome money inside.
yup i get back my money...

naif sangat ke time tu...
tak...tapi atas kesedaran yang dia lebih memerlukan...

hari ni.....mmmm...berat aku nak pikir...
boleh pitam....

30 sebab barang dalam almari makin berlambak

1- perut makin matang...extra baggage
2- bahu makin ... berotot mungkin
3- stokin mudah koyak, sukar dibuang
4- spender - memorabilia
5- belt - sesuai mengikut tumbesaran seluar
6- side pocket - lama tak pergi outdoor
7- army trouser - gig malas
8- baju hitam - panas la, hati tak kering
9- baju merah - lesser communist idea
10- kain pelikat - mmm...orang bagi/parent
11- long sleeve - emo
12- collar tee - company logo
13- beg - unused pun ada
14- toto pon letak dalam ni ke
15- baju kurung gantung area lain bole?
16- guest towel tu boleh la..
17- guest blanket
18- ubat gegat???
19- seluar bunga bunga - dah habis musim
20- seluar spandex - pecah perut gelak
21- singlet - ok la...

Tuesday, October 28, 2008

takde sebab bhg 3

pagi pergi klinik kanak kanak,
my kiddies slightly not well.
ada satu anak cina, around 3 y/o.
bual sama dia punya maid.

kiddies : mali main sini. (pointing at weight scale)
maid : mari naik, kasik tau berat.
kiddies : waa, sangat berat
maid : suda rosak ni, tak mau naik jarum.
kiddies : bole la. awak kasik naik.
maid : tak bole, saya sudah besar.
kiddies : tak apa, boleh punya.
maid : haa...saya sudah naik
kiddies : eyy. kasik bukak kasut dulu.
maid : sorry, saya lupa.

mummy kiddies : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
(mungkin maksudnya : nombor dah naik, jom jumpa dokter)
kiddies : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
(mungkin maksudnya : jom)


apa yang saya cuba sampaikan kita bolah ajar anak berbual pelbagai bahasa.
mungkin tricknya hampir sama...
ibu berbahasa melayu dan
bapa berbahasa selain melayu.

jom cuba. act now.

30 sebab kenapa aku kata movement still the king!!!

yeaa...movement kl...dan sekarang parking lot...

1- dance floor; real dance floor
2- cube staging; participate
3- less dark
4- side laser not front
5- design by ? blackie? still rumor
6- goldie was here (and mixing john b..hahaha ay caramba)
7- less tattoo groupie
8- no office attire
9- tube glass girl (sorry for sexism)
10- no fengtau
11- no hause
12- less trance
13- acid jungle
14- dnb
15- hard dance
16- ok for two step/garage
17- not for socialize
18- anak jepun tu main sini, nama tak ingat
19- ok la; spacebar pun main sini
20- factory - samseng sangat
21- backroom - nak romen ke?
22- backroom - tangga basement leceh la...
23- carbon - belom ada lagi (ok la excapism after movement torn down)
24- bangsar = mat motor
25- jalan p ramlee = commercialize
26- banyak anak melayu
27- minum sekole mabok sekampung
28- uptown jauh la..
29- banyak budak hameed cm la.
30- karim pun ada, ingatkan true cm aja

30 soalan tanpa sebab ~01

1: lokasi sekarang?
2: lokasi semalam?
3: buat apa di lokasi semalam?
4: dengan siapa di lokasi semalam?
5: "dengan siapa di lokasi semalam" ada blog?
6: apa nama blog "dengan siapa di lokasi semalam"?
7: dah berapa lama "dengan siapa di lokasi semalam" ada blog?
8: apa motif "dengan siapa di lokasi semalam" ada blog?
9: "dengan siapa di lokasi semalam" ada boy fren/girl fren?
10: "dengan siapa di lokasi semalam" pernah komplen pasal boy fren/girl fren?
11: "dengan siapa di lokasi semalam" pernah create topik pasal boy fren/girl fren di blog?
12: boy fren/girl fren "dengan siapa di lokasi semalam" tau yang "dengan siapa di lokasi semalam" ada blog?
13: boy fren/girl fren "dengan siapa di lokasi semalam" tau yang "dengan siapa di lokasi semalam" pernah create topik pasal boy fren/girl fren di blog?
14: apa reaksi boy fren/girl fren "dengan siapa di lokasi semalam" tau yang "dengan siapa di lokasi semalam" pernah create topik pasal boy fren/girl?
15: diorang suka bergaduh sebab benda kecik ke?
16: apsal awak suka menyibuk?
17: awak suka kalau orang tau pasal life awak?
18: how about your personnel interest, you like them know it all inside out?
19: even get it cought red handed?
20: so you will banned this bastard?
21: berapa lama nak banned dia?
22: cukop ke?
23: apa lagi yang awak tak puas hati?
24: takkan awak nak dia mati?
25: kalau dia mati awak puas ke?
26: puas macam orgasm?
27: so orgasm tu maksima puas la?
28: kecik nya dunia awak?
29: bukak mata as wide as digi coverage...
30: it so beutifool out there, so are willing to change? act now!!!

Monday, October 27, 2008

takde sebab bhg 2

boleh tak kalau eksiden berbual kat tepi jalan,
kalau boleh tepi la..
kalau tak boleh takpelah...

tapi apasal yang lain nak ambik port betul betul,
tengok dari jauh sudah,
perlahan kan kenderaan sampai 30kmj sudah,
jangan sampai orang belakang doakan -
"eh ada yang mati ke"
tak ke sial tu...
elok orang tu bumper jatuh je..
dah kena doa mati cepat..
aku nak pergi kerja pun jadi lambat..
lu memang sial la...
lu la...

30 sebab kenapa boring pergi jemputan kahwin

1- cuaca panas
2- angin bertiup pun panas
3- makanan panas
4- seat pun panas
5- khemah/kanopi panas
6- environment panas
7- berhabuk
8- air terlalu sejuk
9- basuh tangan leceh
10- kena salam keruk
11- takde port lepak
12- timing yang panjang
13- kecoh
14- berjalan laga bahu
15- ketiak basah
16- dahi berpeluh
17- baju basah
18- airkon takde
19- makanan pecah pecah
20- takde side junk
21- port redup takde
22- asap rokok selain surya
23- perang baju kurong
24- berbual kosong
25- bedak tebal
26- foundation cair
27- head aksesori ol skool
28- banyak kemera
29- banyak flash
30- hanpon fotographer, no thank

Thursday, October 23, 2008

Wednesday, October 22, 2008

30 sebab rumah aku menarik perhatian

1- staple gun usb
2- black finish wall
3- lampu rumah ayam
4- tikar vinyl
5- melamine ware
6- pokok cabai
7- pokok serai

30 sebab kenapa aku bawak kereta laju

1- dah lambat
2- nak sampai cepat
3- nak makan
4- nak survey kawasan
5- nak kencing
6- tertekan pedal minyak
7- ikut orang depan
8- orang belakang tonjol
9- orang kanan laju
10- takde orang depan belakang
11- mengantok
12- memandu sambil berbual
13- ada cerita best
14- jalan sunyi
15- tangan keluar tingkap
16- angin panas
17- matahari tak silau
18- ada kereta polis
19- minyak penuh
20- ketiak basah
21- seluar pendek
22- ejos perlahan
23- kereta menten
24- radio mengarut
25- isteri suruh laju
26- isteri tidur
27- anak tidur
28- aku nak tertidur
29- teringat bruce willis
30- tayar bunga cantik

30 sebab kenapa aku nak naik basikal

1- commencal maxmax
2- commencal maxmax superteam
3- commencal supreme DH
4- kona stab supreme 4.0
5- scott gambler 4.0
6- blkmrkt mob squad
7- 661 body armour
8- 510 shoes
9- dirt
10- shaun palmer

30 sebab kenapa aku gemuk dan masih

1- beras LPN (rebranding BERNAS)
2- ais kepal/bebola sirap (last seen 1989)
3- karipap pusing
4- pau kaya
5- popia basah
6- mee rebus kerang
7- rojak mastan
8- nasi lemak stesen tapah
9- nasi lemak mandak
10- kerang rebos
11- sop ayam kampong
12- pucuk ubi goreng
13- ikan wadi
14- ikan puteh bakar
15- ikan lampam bakar
16- pucuk geti
17- laksa
18- roti kosong kuah dal
19- lala sambal
20- sop babat
21- kambing bakar
22- asam pedas ikan kembong
23- meatballs
24- daging bakar
25- jering raw
26- petai jeruk
27- kerdas raw
28- ulam king
29- terong rembang
30- terong sambal

30 sebab orang tekejut bila masuk bilik aku

1- kecil
2- panas
3- gelap
4- ada lampu polis (wife kata - lampu bulat ada rounded concentrator)
5- windows grill on wall
6- curtain ala army trouser
7- crash box
8- big empty coins box
9- naked mannequins with head scarf (don't imagine more)
10- fully loaded rack - floor to ceiling
11- big old skool monitor
12- unused 3 placement sink
13- 4 same type jar set (wed gift)
14- 5 same type electric kettle (wed gift)
15- 1 electric oven (gores dan menang dan kena tipu)
16- over 100 pcs original server DVD installation guide
17- solomon inline - i m fat these day
18- over 30 paper bags
19- over 10 jap press cookies box
20- snowboarding mag
21- surfboarding mag
22- milk mag
23- cream mag
24- diy notice board
25- pro drill
26- 6 toyogo box fully with book
27- plasticine - 4 box / miniature arts
28- 7 roll of paper backdrop
29- diy air suction collector
30- no pc table

Monday, October 20, 2008

takde sebab

macam sakit belakang@tulang belakang je.
atau postur duduk yang salah
atau postur mengambil barang yang salah
atau cara tidur yang salah
...

30 sebab entah la..

ini hari suram...
muram
karam
param
laram
haram
seram
peram
jeram
geram
koram
jiram
piram
tiram
biram
ciram
siram
ziram
goram
poram
doram
woram
caram
ram ram pisang
pisang masak layu,
jalan masuk kubang
disambar ikan yu.

Thursday, October 16, 2008

30 sebab kenapa aku patut cuti esuk

1- rilek rilek
2- beraya
3- kemas bilik aku
4- kemas rumah (tolong wifey)
5- kemas depan rumah (arts stuff aku)
6- setup working table aku
7- cuci kereta
8- cuci tayar kereta
9- vakum kereta
10- settlekan duit syiling aku yang berterabur
11- masukkan dalam tabung biggie aku
12- settlekan lampu dimmer aku
13- settlekan dapur
14- settlekan macaroni sama spiral aku
15- abiskan makan egg tofu
16- abiskan makan yong tau fu
17- beli tau fu fa
18- bukak akaun pintar (bank bukak ke)
19- susun store
20- wifey request rack / thinker only
21- splitt bajet
22- pergi pantai
23- shoot gambar raya family aku
24- family hall kasik klear
25- potong rumput
26- potong rambot
27- carik tanah untuk pasu
28- tanam pokok makan
29- senaman (konon)
30- bawak family enjoy

Wednesday, October 15, 2008

30 sebab aku kerja jugak hari ni walaupun masih demam

1- annual leave tinggal sikit
2- nak buat apa kat rumah
3- jumpa kawan
4- boleh online
5- banyak kerja - ye ke?
6- hantar bini
7- senang makan
8- boleh update blog
9- boleh berbual sama kawan
10- boleh baca tukartiub
11- boleh baca blog MM
12- boleh baca blog bududanbelacan
13- tengok gambar kat flickr
14- tengok result toto
15- baca email kompani
16- nak submit weekly report
17- nak tengok apa orang buat
18- boleh bawak kereta
19- minyak dah turon harga sikit
20- nak panaskan enjen kereta
21- nak minum air kat kantin
22- tandas kat sini best
23- berbual pasal sek sama kawan
24- boleh merungut pasal MLM
25- rumah takde astro
26- rumah komputer skrin meletop letop
27- rumah sunyi
28- pagi dah mandi
29- tak gosok gigi
30- isteri dah iron baju

30 sebab kenapa aku demam semalam

1- kerja kuat...hahaha
2- kena hujan
3- air-con sejuk.
4- badan letih
5- kurang senam
6- banyak tido
7- kurang vitamin x
8- kurang makan ikan kod
9- kurang makan sayur
10- minum banyak air sejuk
12- minum air berkarbon
13- jangkit dari anak no1
14- jangkit dari anak no2
15- letih jaga anak no1
16- letih jaga anak no2
17- banyak maki orang time drive
18- banyak maki jiran jiran
19- banyak maki pemimpin politik haluan kanan
20- berhati busuk
21- berjiwa kotor
22- lama tak makan budu
23- lama tak makan masakan isteri
24- tak tengok muka ibu sangat time raya
25- sembayang ala kadar
26- biarkan inline skate berabok
27- banyak tengok anak endon
28- banyak berangan kaya
29- banyak tengok elen degeneres
30- tak merokok

Tuesday, October 14, 2008

30 sebab aku makan kuih raya kat tempat kerje

1- bawak pagi tadi
2- kat rumah tak makan
3- kat rumah nanti kena sapu lantai
4- kat rumah nanti kena cuci pinggan
5- kat rumah nanti kena buat air minum
6- kat rumah nanti kena tengok tivi
7- kat rumah nanti kena kusyen, kotor
8- kat rumah nanti kena remote berminyak, comot
9- kat rumah kena ajak kawan kawan
10- kat rumah nanti anak kacau
11- kat rumah nanti isteri kacau
12- kat rumah nanti kucing/binatang kacau
13- kat rumah takot termakan banyak
14- tempat kerja banyak kawan
15- boleh tukar sama kawan
16- boleh berlagak sama kawan
17- boleh show off bekas sama kawan
18- boleh makan sambil mengumpat
19- boleh makan sambil buat kotor
20- boleh makan sambil gelak gelak
21- boleh promote untuk tahun depan
22- boleh nampak cool bila ada kuih raya
23- boleh sendeng awek awek
24- boleh jimat belanja
25- boleh tambah belanja kalau ada orang order
26- boleh tambah kawan
27- boleh tambah lawan kalau ada yang perlekehkan
28- boleh trade kuih lain
29- boleh berbual kosong
30- boleh surfing sambil makan

Monday, October 13, 2008

30 sebab kenapa aku tak boleh jadi menteri

1- bruce willis dapat dato
2- samuel l jackson dapat dato
3- david letterman dapat dato
4- jerry springer dapat dato
5- oprah dapat dato
6- sharon osbourne dapat dato
7- whitney houston dapat dato
8- jennifer love hewitt dapat dato
9- chuck norris dapat tugu
10- chuck taylor dapat geran tanah
11- hillary duff dapat dato
12- goldie dapat dato
13- tlc dapat dato
14- run dmc dapat dato
15- obama dapat dato
16- david blaine dapat dato
17- mindfreak kena jel tanpa beladiri
18- angelina jolie dapat pr status + geran tanah di mukim paloh
19- baby rina dapat status diva
20- lori tanah pakai rim 13
21- lori kontena pakai rim 15
22- mpv tak pakai lampu // jalan siang sahaja
23- motorsikal ada limit halaju = 30kmj
24- sekolah rendah/menengah start 10 pagi ~ 4 petang
25- junk food only for koi pond
26- tiada lesen penjaja kecil
27- tiada kontraktor klass klass - classism
28- cuti khamis sama jumaat
29- rm800 per baby per month belows 2 y allowance
30- rm2800 per unemployment mother

30 sebab kenapa aku buat blog

1- orang lain ada
2- aku nak jugak
3- nak test jari menaip
4- nak cek bakat
5- nak reply blog orang
6- nak jadi blog hero
7- nak jadi blog stalker
8- nak jadi netters
9- nak nampak cool ?
10- suka politik
11- suka lawak
12- suka fiksen
13- suka provok
14- suka email
15- suka berbual sorang
16- suka merapik
17- nak lawan orang
18- nak kawan orang
19- nak carik orang
20- nak rejek orang
21-

Wednesday, October 8, 2008

ini hari mengantok sangat;

sebab;
1-kenyang makan
2-boring kerja
3-tido lewat
4-takde mood
5-suasana tak bes
6-cuaca nyaman
7-bunyik tenang
8-bos takde
9-seken bos takde
10-orang takde
11-takde sapa nak berbual
12-takde sapa datang berbual
13-surfing tak tahu kemana
14-net slow
15-pikir duit sangat
16-masalah kerja
17-masalah kereta
18-masalah keluarga
19-masalah peribadi
20-rambot panjang
21-gigi kuning
22-muka berjambang
23-mata merah
24-kuku kaki panjang
25-kuku tangan hitam
26-bulu hidong keluar
27-seluar ketat
28-sepender ketat
29-talipinggang ketat
30-baju ketat

Tuesday, October 7, 2008

kewujudan 30sebab

01-
02-
03-
04-
05-
06-
07-
08-
09-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-